Posted on: 18 augustus 2020 Posted by: Admin Comments: 0

Eén van de meest populaire sporten in Nederland is fitness. De laatste jaren wint fitnessen in de sportschool steeds meer terrein. Fitness kan globaal gezien op drie uitkomsten gericht zijn, namelijk het verbeteren van je conditie, het opbouwen van spiermassa en het verbranden van vet. Voor elk fitnessdoeleinde zijn andere oefeningen geschikt.

Fitnessen voor conditie

Heb je als doel om je conditie te verbeteren middels fitness, dan ga je een heel proces in dat je goed moet aanpakken. Het opbouwen van een goede conditie met fitness gaat niet over één nacht ijs, hier moet je een langere tijdsperiode voor uittrekken. Het is bovendien ook beter om je conditie langzaam op te bouwen, dan dat je het lichaam gaat forceren om sneller meer conditie op te bouwen.

Bij het opbouwen van conditie middels fitnessen, komen drie dingen kijken: je moet je lichaam laten wennen aan beweging, je moet je lichaam sterker maken en uiteindelijk wil je natuurlijk je uithoudingsvermogen vergroten. Kracht kun je opbouwen door krachtoefeningen te doen, waaronder het heffen met gewichten, opdrukken en sit-ups.

Om echt je conditie op te bouwen, zijn hardlopen, roeien, zwemmen en fietsen goede mogelijkheden. Begin hierbij met korte afstanden, en bouw dit gedurende de weken en maanden uit naar steeds grotere afstanden. Ook is het bij het opbouwen van conditie verstandig om in intervallen te werken, waarbij je de intensiviteit even verhoogt en dan weer afbouwt. Vervolgens weer intensiever, en dan weet wat afbouwen.

Fitnessen voor vet verbranden

Als je door te fitnessen vet wilt verbranden, dan zul je op de juiste intensiteit moeten trainen. Dat houdt in, niet te rustig, maar ook zeker niet te intensief. Je moet een bepaalde hartslagfrequentie aanhouden gedurende je training, om zo vet te verbranden. Je moet tijdens je training een hartslag aanhouden van tussen de zestig en zeventig procent van je maximum heart rate.

Je berekent de maximum heart rate door je leeftijd af te trekken van het getal 220. Stel dat je twintig jaar oud bent, dan is je maximum heart rate dus 220 – 20 = 200. Van deze maximum heart rate moet je ergens tussen de zestig en zeventig procent zitten. Dat is dus tussen de 120 en de 140 hartslagen per minuut. Om je hartslag te monitoren, heb je dus ook een hartslagmeter nodig. Probeer de hartslagfrequentie van – in dit geval tussen de 120 en 140 hartslagen per minuut – gedurende een half uur aan te houden.

Fitnessen voor opbouwen van spiermassa

Wil je juist spieren op bouwen door te fitnessen, dan zul je verschillende spiergroepen moeten trainen. Beginners kiezen er vaak voor om alleen hun schouders, buik, borst en biceps te trainen. Je moet echter al je spiergroepen trainen, want je wilt dat je hele lichaam gespierder wordt, en niet slechts een deel van je lichaam. Train daarom ook bijvoorbeeld je rug en je bovenbenen.

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om spiermassa op te bouwen door te fitnessen. Hieronder vallen diverse buikspieroefeningen, maar ook oefeningen die zich specifiek richten op je triceps, je biceps, je schouders et cetera.

Algemeen van belang bij fitnessen

Algemeen van belang, voor alle drie de doeleinden, is dat je voldoende en gevarieerd eet. Geef je lichaam ook rust. Vijf dagen achter elkaar knallen in de sportschool is niet goed voor je. Bij fitnessen is rust nemen net zo belangrijk als echt het actieve sporten.

Ben je op zoek naar nieuwe bodybuilding schoenen? Bekijk hier alle bodybuilding schoenen.